3. oktober 2023

Bogudgivelse: The Biological and Social Dimensions of Human Knowledge

Erkendelsesteori

Bogen tager et kritisk opgør med standardanalysen af menneskelig viden.

OmslagJan Faye. The Biological and Social Dimensions of Human Knowledge. London: Palgrave Macmillan, 2023. viii + 315 pp. IBSN 978-3-031-39136-1

Forfatteren tager udgangspunkt i den antagelse, at menneskets viden er et naturligt fænomen, som er opstået som et resultat af den biologiske evolution. Derfor trækker bogen også på mange videnskabelige undersøgelse af dyrs adfærd. Påstanden er, at mennesket til en vis grad deler sensorisk og adfærdsmæssig viden med andre dyr, ligesom dyr i nogen grad er i stand til at begrebsliggøre de dele af deres miljø, som har størst betydning for dem, selv om de ikke har et verbalt sprog.

Bogen undersøger derefter andre former for viden. Modsat sensorisk og adfærdsmæssig viden, så har mennesket næste eneret på det, man kan kalde for empirisk og teoretisk viden. Sådanne former for viden kræver en mere abstrakt begrebsliggørelse af ens sanseindtryk, som må sættes i forbindelse med det sproglige fælleskab, som evolutionen har hjulpet på vej hos os mennesker.

Bogen konkluderer, at netop den evolutionære udvikling af menneskets kognitive evner sætter grænser for, hvad mennesker kan have viden om, ligesom det anføres, at epistemiske normer, som vi sædvanlig hylder, har sine naturalistiske rødder i samtalesituationen.

Se nærmere på forlagets hjemmeside

Emner