15. september 2022

Bogudgivelse: Science as a Cultural Human Right

Menneskerettigheder

Helle Porsdam har udgivet en monografi om retten til videnskab i FN's Menneskerettighedserklæring fra 1948.

Bogens forsideHelle Porsdam: Science as a Cultural Human Right. Pennsylvania Studies in Human Rights. University of Pennsylvania Press 2022.

Retten til videnskab i Menneskerettighedserklæringen fra 1948 er gentaget i Den internationale konvention om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder fra 1966.

Det er ikke den bedst kendte artikel i Menneskerettighedserklæringen, men den har aldrig været vigtigere. Selv i en tid hvor mennesker af helt afhængige af videnskabens resultater og indsigter, er skepsis over for videnskab stigende, og der tales om det postfaktuelle samfund.

Samtidig er der problemstillinger knyttet til nye teknologier som fordrer at videnskaben og dens resultater ikke kun vurderes ud fra rent videnskabelige præmisser, men også ud fra deres værdi for mennesker og deres rettigheder.

I bogen beskæftiger Helle Porsdam sig med, hvordan man på denne basis bedst kan kæmpe for den frie og ansvarlige videnskabelige praksis, og hvordan denne bedst kommer så mange som muligt til gode.

Se nærmere på forlagets hjemmeside

Emner